Untuk pertama kalinya seusia hidup ini bersilat sendirian menyediakan nasi carrot. Berkali-kali menelefon ibunda tercinta bertanya perihal resepi dan kandungan bahan yang sepatutnya.
dua jam ok!!!
Gila lama B terpaksa tunggu sambil gendang-gendangkan perutnya tanda lapar.
.............................
Puan-puan sekelian,
Mula-mula ibu cakap D kena basuh beras
bersih-bersih dulu.Toskan guna penapis yang ibu beli kat kedai dua ringgit dulu tu, kemudian asingkan dalam bekas lain.
Lepas tu siapkan bahan-bahan lain contohnya parut carrot halus-halus, rincik
bawang-bawangan, sedikit susu cair dibancuh dengan garam dan gula, basuh kulit kayu
manis dan bunga lawang, dan sediakan air. Untuk sukatan air, sukat menggunakan
bekas yang sama dengan beras yang digunakan.
::antara bahan-bahan terbabit:: |
Dah get ready semua bahan-bahan.
1st panaskan periuk, cairkan
pelanta lebih kurang dua sudu D gunakan. Lepastu, tumiskan bawang bersama
herba-herba. Gaul-gaul, masukan air. Lepas tu, terus masukan beras. Tutup
periuk, guna api yang sederhana kecil.
Beras pon dan bertukar menjadi nasik, kelam kabutlah D yang
pertama kali masak semua ni, coll ibu tanya bila nak masukan susu cair dan carrot.
Rupa-rupanya kata ibu masa beras dah jadi nasik la kena masukan bahan-bahan lain. Tapi macam kalut sikit D time ni,hahahha.
Tung tang tung tang
Bancuh susu cair dengan garam, gula dan perasa vanila. Lekas-lekas masukan dalam periuk. Waktu ni jerit-jerit panggil B mintak tolong kacau ratakan. Sebab periuk kan panas time tu? Ngengada kejappp.
Dah siap B kacau, D lubang-lubangkan nasik lebih kurang empat lubang rasanya untuk letakan pewarna kuning. Kemudian, masukan carrot yang bersusah payah D parut haluskan tadi. Sementelah rumah kecil kami tak miliki alat memarut, gigih la D guna pisau pemotong buah, lepas tu hiris-hiris haluskan carrot tu. Huhhh, berpeluh makkkk!
::tung tang tung tang, beginilah hasilnya:: |
Ok, dah siap nasik carrot, cepat-cepat
hiris daging yang dah rebus sebelum ke kedai tadi leper-leper. B awal-awal lagi
dah tolong tumbuk bahan-bahan untuk menumis. Bawang merah yang kecil tu dalam 4
ke 5 ulas, cili padi ikot suka hati, halia ikotlah nak bape inci pon, and last
sekali basuh lada hitam toskan guna penapis lepas tu tumbuk lumat-lumat. Bab menumbuk
memang keja B.
D get ready nak menumis je.
::haishhh,..kuali mak hitam tak bergosok!!!:: |
::bahan untuk daging blackpapper:: |
Dah siap nasi carrot, daging blackpapper dan sayur kobis, merengek-rengek la pulak Baby besar D ni nak makan coktail. Katanya, alang-alang dah lama tunggu apa salahnya tunggu sikit lagi nak makan semuanya sekali hadap.
Amboiiii, bukan main lagikan request macam-macam hari ini. Ok xpe, sebabkan kesian semalaman B bekerja 24 jam semalam, kemahuan tersebut di turutkanlah oleh isteri misali beliau ini.
Ahahahahks~
Ok yang ni senang, masa anak dara dulu pon dah selalu buat kat rumah bila cuti semester. Dalam laci dapur ada satu tin buah longan dan satu tin buah-buahan campuran. So , D masukan semua tu dalam periuk kecil kami, masukan susu cair sikit, pastu gaul sesudu tepung jagung dengan air. Masukan dalam periuk tu, gaul-gaul tunggu sampai mendidih.
::hahhh macam nilah rupanya sebelum mendidih:: |
Coktail ni D and B suka makan bila sejuk, letak ice banyak-banyak lepas tu makan cepat-cepat sebelum ice tu mencair.
::bila dah letak ice banyak2, mari lumba siapa habis dulu:: |
Bila dah siap terhidang, rasa macam tak percaya lah pulak kan rupanya D boleh sebenarnya masak yang susah macam ni. Mungkin untuk orang lain macam senang kan, bagi D ianya susah sebab D masak nasi putih pon selalu lembik. Nasi kalau kat rumah memang B lah tukang masaknya.
::jempot makan semua:: |
Belog D sekarang dah macam belog mak-mak kan? hahhaha,its ok lah kalau ada yang kata macam tu sebab semua ni kan berlaku mengikot peredaran usia dan masa.
.................................................................................
owh ok, kain tak sidai lagi
sekian!!!
No comments:
Post a Comment